2013. október 8., kedd

Megvagy napkutya

Vasárnap délután a város melletti dombokon sétáltunk, amikor az alábbi jelenséget vettük észre. Egyből beugrott Grimpix pajti blogjának egy régebbi bejegyzése a halojelenségről, népiesebben a napkutya jelenségről. Még akkor olvasgattam a témában s tudva, hogy nem minden nap látunk ilyent, le is fényképeztem. Nem olyan nagy intenzitású, mint a neten fellelhető profi fotókon, de ez mégis csak az én nap kutyám. Azaz napkutyáim, mert Udvarhely fölött rögtön kettő is kialakult.

Napkutya (wikipedia):
"A melléknap (parhelia) vagy naphalo (napkutya néven is említik, de ez nem a tudományos elnevezése a jelenségnek), egy a halojelenségek körébe tartozó légköri fénytünemény, amely a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek, gyakran csak az egyik oldalon lévő látható belőlük. A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg.
Éjszaka hasonló módon alakulhat ki a mellékhold jelensége, azonban az jóval halványabb, így észrevétele is nehezebb, főleg telihold idején figyelhető meg halvány, fehéres fényfoltokként."
Először csak a jobb oldali látszott.

Majd megjelent a másik is.

2 megjegyzés:

  1. Ez azért elég szép példány, itt nálunkfele, kár, hogy most lemaradtam róla.

    VálaszTörlés
  2. Elég ritka jelenség, ügyesen elkaptad!

    VálaszTörlés