2012. január 18., szerda

Pentax markolat: eredetit vagy utángyártottat?

Ha fotózni megyek, egy akksival nem szeretek messze menni. Jó ha van valami tartalék áramforrás az emberfiánál. Mivel az eredeti Pentax akksinak borsos az ára elkezdtem az ebay-t túrni. Itt bukkantam a portrémarkolat és két tartalék akkumulátor hármasára, aminek ára 260 lej (53 euró, plusz 4 euró szállítás). A grip beszerzése is betervezett volt, így adta magát a vásár. Főleg amikor megnéztem, hogy az eredeti markolat 999 lej (230 euró). Pár hét várakozás után, néhány adminisztrációs akadály legyűrésével és persze az ÁFA befizetésével (60 lej/13 euró), múlt héten boldogan foghattam neki a kicsomagolásnak.

Mit rejt a doboz?

Vágott szemű üzlettársaink mindet beletettek, amit a hirdetésben megígértek. A közepes minőségű csomagolás egy markolatot, két darab 2000mAh-s akkumulátort, illetve a markolathoz tartozó két féle tárat és egy használati útmutatót rejtett. Az egyik tár az akksi és egy tartalék SD kártya, míg a másik 6db AA ceruzaelem tárolására alkalmas.


Mit kaptunk az igen olcsónak számító összegért?

Első benyomásra teljesen okésnak tűnt a cuccos. Felcsavarozva a gépvázra, gond nélkül kommunikált vele. Az akksik le voltak merülve így azok mentek a töltőbe, ahol két óra alatt teltek fel a Pentax K-5 gyári töltőjével. Ez két és fél órával kevesebb az eredeti Pentax 1860 mAh-s akksival szemben. Hogy a teljes kapacitás elnyerjük, nem árt párszor lemeríteni az akkumulátorokat, ehhez még nem volt elég időm. Viszonyítási alap nélkül nem láttam különösebb kivetnivalót az utángyártott kütyübe. Vagyis egyet igen. A tárak ki/be tevését biztosító pöcök egy vékony műanyag lapka, ami eléggé hajlamos a letörésre. A vázon ezt a szerepet egy fémből kialakított masszív kallantyúval oldották meg.

A napokban sikerült szert tennem egy eredeti Pentax markolatra is, igaz csak kölcsönbe, amíg végezek egy összehasonlító sufnitesztet. A eredeti grippet Hajdu Zoli barátom bocsájtotta rendelkezésemre. Köszönet érte. (képeken: bal eredeti, jobb utángyártott)
A markolatot az elődtől (K-7) örököltük

A két markolat egymás mellé téve szinte ugyanúgy néz ki. Csak alaposabb vizsgálódás után fedezhetünk fel különbségeket. Anyaghasználatában az eredeti markolat teljesen a vázon is alkalmazott anyagokból készült. Ugyanaz a műanyag, gumírozás és gombok. Az utángyártott valóba alulmarad ezektől az anyagoktól, de semmiképp nem lebecsülendő. Sőt a gumírozott rész tapintása talán még jobb is. A gombok működése már érezhetően eltérő. Nem mondanám, hogy rosszabb, hanem csak más. A exponáló gomb kicsit "nyúlósabb" a vázéhoz vagy az eredeti markolathoz szokott ujjaknak. Anyaghasználatban ha az eredetit 10-re skálázzuk, akkor az utángyártott 10/8-at ér el. A két markolat között 30gr eltérés van, ennyivel nehezebb az eredeti. Gondolom a nem kispórolt anyagok valamint por és cseppszigetelés adja a plusz súlyt.


A kivitelezés már nagyobb eltéréseket mutat. Az igényesség alul maradt az olcsóbbik markolatnál. Ez leginkább a gumival borított részek illeszkedésénél és a műanyagok találkozásánál látszik jól.


Elsőre jól összerakottnak tűnt a másolat is (és az is), de az eredetit  mellétéve a műanyag elemek találkozásánál az illeszkedés már Grand Canyon-ként tátongott. A Pentax kiegészítőn szinte egybeforrnak az egymásnak illesztett részek. A műanyag mintázatát majdnem eltalálták a másolók, az elemek  öntésnél ismételten precízebb munkát végeztek a kedvenc márkánkkal jelzett markolaton.


Egyik grip felaplikálása sem okozott gondot, néhány egyszerű mozdulattal felhelyezhetők s azonnal lehet használni.


Ahogy már említettem a gombok működése eltérő, de leginkább csak szokás kérdése, hogy melyik a kézre állóbb. Az e-tárcsa azonban tapintásra és működésre is sokkal jobb az eredetin. A felülete gumis, ami értelemszerűen jobb tapadást ad és tekergetés közben is sokkal pontosabb és határozottabb a viselkedése.  Méretre is megegyeznek, bár a másolat egy hajszálnyival nagyobb a felső részén. Talán nem sikerült teljesen követni a felső ívet a második vonalbeli "tervezőknek".

És akkor jöjjön a legnagyobb negatívum, amit én felfedeztem. A tárazó biztosító kallantyúja. Egy pipepurc vastagságú műanyag fingforgatót szereltek oda. Így minden ki/be tárazásnál érdemes odafigyelni és óvatosan elvégezni a műveletet ha nem szeretnénk, hogy letörjön. (Jó tanács: tüntetésekre, a válság okozta zavargásokra, politikai pártok lemondatását követelő tüntetésekre menjünk tele akksival, ne ott óvatoskodjunk a pöcökkel.)


Végül következzen a vásár eredeti alanya, az akksi. Még nem volt alkalmam többször tölteni/meríteni, így nem tudom mennyit teljesítenek. Elsőre nem vetették el a sulykot, viszont érdekes hibát csaltam elé a gépből. Az aksi már lemerülőben volt, amikor hidegben fotóztam. A hirtelen lehűlő akksi teljesen kifújta magát, de úgy hogy közben exponáltam. Arra már nem maradt kakaó, hogy a tükröt visszacsapja. Ha a gombokat kezdtem terrorizálni, akkor fagyás lett. Hogy miért nem váltott automatán a vázban levő akksira, azt nem tudom. Mivel az eredeti markolat szigetelt, akár a váz, gondolom ez a jelenség visszafogottabb. Ezt a géppel egyszer sikerült elérnem, de akkor már többször jelent meg a piros akksi a kijelzőn, ami után mínusz fokban kezdtem fotózni.

Összegzés
Az eredeti megkérdőjelezhetetlenül jobb minden tekintetben. Aki anyagilag megbírja az nem foghat mellé, kis szerencsével még az utóddal is találni fog. Azonban az utángyártott jó alternatíva azoknak, akik hajlandóak lemondani a szigetelésről, a márkajelzésről és valamennyi minőségről. Kárpótlásul megkaphatja az eredeti árának negyedéért és bónuszba, két szintén utángyártott akkumulátorral is bővül a fotós felszerelés, ami nem elhanyagolgató.

Mellesleg ez lett a 100. bejegyzés a blogon :)

Kiegészítés:
Így mutat a vázon.

14 megjegyzés:

  1. Sok öröm és bodottá a századikhoz :) Általában tényleg van minőségbeli különbség, de ha elég kitartóak vagyunk eljöhet az az idő, amikor kénytelenek lesznek a nyugatiak olcsóbban, a kínaiak pedig jobban elkészíteni a cuccokat. Legalábbis ebben hiszek :) A gépen nem mutattad meg, hogyan fest a dolog :)

    VálaszTörlés
  2. Meglepő, hogy ennyire jó az utángyártott markolat. Szabi is pont most gondolkodik egy vásárlásán, ez a bejegyzés sokat segít neki is.

    @Grimpix - most sem a nyugatiak készítik a fotós cuccokat, hanem A Keleti, bár igaz, h nyugatinak számít. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szentigaz, a nyugati alatt a plusz minőségpolitikát értem, csak közhelyet használtam. Szóval a világért se bántanám meg a Nikonos japánokat ott napkeleten :)

      Törlés
  3. Mna, a bejegyzés végére beszúrtam két képet, hogy miként néz ki a vázon. Jó farkincanövelő :D

    VálaszTörlés
  4. Beszarok, s akkor az utolsó képeket mivel fotóztad?

    VálaszTörlés
  5. A kinaiak is tudnak minoseget csinalni, de nem mindegy, h kinek es ki gyartja.Akartam mondani, hogy "szolhattal volna mert megvitattuk volna", de nem volt honnan tudd, h lecsereltem a K10et, K7re (Edunak koszonhetoen).En is csodalkoztam vajon miert olyan draga, mikor a konkurens markolatok fele aron vannak....,de vegul arra jutottam, h a K7-K5 relacionak koszonheti.Nekem volt markolatom erdeti, Edunak is volt :), de utangyartottat nem lehet az eredetivel hasonlittani, legalabb is a K10-K20 markolatot nem.Sot mikor arultam 350 Ronert az uj utangyartott 250 Ron volt, de tudtam mert jart kezemben, h egy nagy kaka.Ezt a vevo is hangsulyozta!Az eredeti simult a vazon, tokeletesen illeszkedett, az utangyartott meg "Grand Canyon"-kent tatongott a vazon.Az alvancsavarnal mar 2 helyen meg volt repedezve, sot az anyagok minosegetol sem dobtam hatast.DE,...,az ar az csabito es meggondolando ebben az esetben...persze itt merlegelni kell azt is, mennyit hasznalja az ember.En ugy erzem, h a K7-el megleszek egy darabig, utana meg (ha csoda nem tortenik pl. 5d Mk II) sztem egy K5 kovetkezne, igy nekem megerne a befektetes egy eredetibe.Az ujnak tenyleg borsos az ara (?!?) de egy jo hasznaltat sztem talalok mar olyan 100-120 euro korul...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is eredeti párti vagyok, azonban ez most elgondolkodtató. Mint írtam utángyártott mivolta ellenére meglepően jól összerakták. Árban az eredeti negyede és még ott a két bónusz akksi is. Eredetit veszek ha lehozzák az árát vagy megháromszorozzák a fizetésem. Addig marad ez :P

      Hétvégén lehet tiszteletemet teszem Kváron. Akkor majd felpróbálhatod a K-7-re :)

      Törlés
    2. Errol nem mondok velemenyt mert nem lattam es nem fogtam a kezemben.A K10-K20 markolatot igen, mind kettot, az utangyartott kaka volt az eredetihez kepest, de a celt szolgalta.Meglepoen eleg sokan dicserik az utangyartottat a neten.Varom hivasodat akkor, ha netan erre jarsz, egy kave erejere legalabb ossze futhatnank...Minden keppen nagyon jo arban volt... az aku nem gond vajon h 7.2V helyett 7.4V ?

      Törlés
    3. Utana olvastam az aksiknak, de semmi gond a volt elteres!

      Törlés
  6. Most készülök grippet vásárolni, kétségeim végleg eloszlottak az utángyártottat illetően :)

    VálaszTörlés
  7. Szia
    Meg lehet tudni,hogy pesten melyik bolt árulja ugyan azzal a kinézettel és ugyan olyan dobozban a K7-re az utángyártottat?

    VálaszTörlés
  8. A dobozról annak a kinézetéről nem raknak fel semmit a boltok,így nem tudni,hogy melyiket árulják. Több áron vannak hirdetve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia

      Ezt a ebay-ről rendeltem, a doboza pedig látszik a bejegyzés első fotóján.
      Egyébként innen van: http://www.ebay.de/itm/BATTERY-GRIP-Pack-FOR-PENTAX-K-5-K5-K-5-K7-K-7-CAMERA-D-BG4-2x-D-Li90-2000mAh-/170783682796?pt=AU_Cameras_Photographic_Accessories&hash=item27c38030ec

      Törlés