2013. október 31., csütörtök

A Székelyek Nagy Menetelése

... a fényképezőgépemen keresztül. (Nézd nagyban +)
















Ha tetszett amit láttál, oszd meg másokkal is, ha szeretnél máskor is itt nézelődni, ne felejtsd el lájkolni a blog FB oldalát.

2013. október 15., kedd

Eladó ez+az

Hosszas mérlegelés és rágódás után néhány hónapja úgy döntöttem szeretett Pentax márkámról egyelőre átváltok a Nikonra. Az évek alatt megvásárolgatott és bevált felszerelésem nagy részét már eladtam, most a megmaradt daraboktól is fájdalmas búcsút veszek. Eladó sorba kerültek a következő fotós cuccaim:

Sigma 10-20mm F4-5,6
Aki szereti a teret megmutatni, annak elengedhetetlen kiegészítője egy jó minőségű nagylátószögű lencse. Ajánlom épület (külső, belső), város, természet fotózáshoz, de mostanában az eseményfotósoknak is nagy kedvence. Eredeti dobozával, gyöngyvászon tokjában, első hátsó kupakkal  vihető is. (Pentax bajonett) Ár: 1500 lej


Pentax 50mm f1,4
Eladva A fix optika előnyeit nem hiszem, hogy bárkinek is kellene magyaráznom, akárcsak a nagy fényerő hasznosságát. Minden fotós táskájában ott lapul egy ötvenes fix, ez alól te sem lehetsz kivétel. Hibátlan állapotban, bőrszütyőjében, első hátsó kupakkal, használati könyvecskéjével lehet a tiéd. Ár: 1050 lej


Kata DR466i
Valamiben hordani kell a felszerelést és én nagyon szerettem is a képen látható táskát, de az új felszerelésem méretesebb, így kinőttem. A Kata az egyik vezető gyártó a fotós táskák készítői közt. Átgondolt, megbízható, jó anyagfelhasználás jellemzi a termékeit s ez alól nem kivétel ez a példány sem. Elfér benn egy váz, közepes méretű obikból négy, kiegészítők. Van egy külön rekesz felül, ide jöhet bármi (felső, szendvicses doboz, stb., laptop rekesz (17"), zsebek, állvány rögzítő. Ár: 300 lej


Pentax O-RC1 távirányító
Három gombos, vízhatlan távirányító. Ár: 50 lej

2013. október 8., kedd

Megvagy napkutya

Vasárnap délután a város melletti dombokon sétáltunk, amikor az alábbi jelenséget vettük észre. Egyből beugrott Grimpix pajti blogjának egy régebbi bejegyzése a halojelenségről, népiesebben a napkutya jelenségről. Még akkor olvasgattam a témában s tudva, hogy nem minden nap látunk ilyent, le is fényképeztem. Nem olyan nagy intenzitású, mint a neten fellelhető profi fotókon, de ez mégis csak az én nap kutyám. Azaz napkutyáim, mert Udvarhely fölött rögtön kettő is kialakult.

Napkutya (wikipedia):
"A melléknap (parhelia) vagy naphalo (napkutya néven is említik, de ez nem a tudományos elnevezése a jelenségnek), egy a halojelenségek körébe tartozó légköri fénytünemény, amely a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek, gyakran csak az egyik oldalon lévő látható belőlük. A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg.
Éjszaka hasonló módon alakulhat ki a mellékhold jelensége, azonban az jóval halványabb, így észrevétele is nehezebb, főleg telihold idején figyelhető meg halvány, fehéres fényfoltokként."
Először csak a jobb oldali látszott.

Majd megjelent a másik is.