2011. január 22., szombat

Jelenés

- - -

Nem tudtam eldönteni melyik a jobb vágás. Tegyétek meg ti.

2011. január 13., csütörtök

Giottos az új háromlábúm

Bár ez a fotóblogom, ahová nem szoktam írogatni, itt beszéljenek a képek, meg egyéb dolgaimra ott a másik blogom. Most azonban kivételt teszek és remélhetőleg a jövőben is néhányszor. A téma természetesen marad továbbra is a fotó, fotózás, fotós cuccok. Nem igazi tesztek, csak amolyan személyes tapasztalatok, első benyomások, összehasonlítások.

Közeledő szülinapomra Zsuzsa megajándékozott egy fotós állvánnyal. Természetesen a kiválasztás az én feladatom volt, ami az F64.ro egyik akciós csomagjában merült ki. Szal nagy izgalmak közt vártam, hogy megérkezzen a Giottos MTL 9251B Classic tripod, a MH 1150 3D fej, C-6 táska és AA1501 vállszíj kombóm.

Harmadik nap csalódva látom, hogy az akciós csomagból kifelejtették a táskát és a vállszíjat küldeni. Telefonos megkeresésemre tisztáztuk a dolgokat és másnap már érkezetek is az elmaradt kiegészítők.

Alig érkezett meg a cuccos máris munkába fogtam, így első benyomásokat tudok írni. Igazi viszonyítási alapom nincs, mert az első állványom. Még kölcsönbe használtam egy 30 lej körüli alu állványt, de az nem hiszem, hogy méltó ellenfele lenne.

Az állvány.
Paramétereit megtalálhatjuk a gyártó honlapján, így arról nem papolok. Első fogásra nagyon masszívnak tűnik. Ez talán betudható a nehezen kihajlítható lábaknak. Érződik, hogy van tartása. Az alu matt sötétszürke, nem túl sérülékeny, de azért nem árt vigyázni rá. A három egységből álló lábakat csatos rendszerrel tudjuk
ki/be engedni. Mind három láb felső részén szivacsos kialakítású fogás van ami hűvös környezetben igen jól szolgál (tesztelve). A középoszlop kivehető és fordítva is betehető. A középoszlop emelése nélkül ideális a magassága (számomra), persze ha a helyzet megköveteli, emelhetjük magasabbra is. Szerszámtáskát is adtak, amihez két fejes kulcs és egy hexagon jár, amikkel a tripodon levő csavarokat lehet meghúzni. Hátránya, hogy a lábak kihajtásánál három pozícióban állíthatjuk, de a biztosító pöcök nem kattan be, hanem magunknak kell beállítani. Mivel nem sokat állítgatjuk ezt, így elviselhető a használata. A lábak vége gumiborításban végződik, így minden terepen egész jól lehet használni, legyen parketta, aszfalt vagy avarszőnyeg.

3D fej.
Sokat vacilláltam a gömbfej és e között. Ez lett. Itt sincs igazi tapasztalat, de megnyugtattam magam, ha nagyon gömbfej párti leszek akkor, majd cserélem (leszerelhető a fej). Eddig kellően precíznek bizonyult, bár olyasmit még nem csináltam vele ahol a mm-ek számítanak. Egyik karral billentem balra, a másikkal előre-hátra. Külön gyors-csavarral szabályozom a tengely körüli forgást. A pontos beállításokat buborékos vízszintjelző (nem jut eszembe a neve) segíti (1 az állványon, 2 a fejen). A gyors-kioldó biztonsági gombbal van felszerelve, így nem áll fenn a veszélye, hogy beleakadunk s akaratunk ellenére kioldjuk, ezzel veszélybe hozva a gépet. Másik praktikája a mágnesezett cseretalp, ami a könnyebb beillesztést segíti, főleg ha nincs rajta gép és nehezebben is hagyjuk el. A két kar egymásba csavarható, így szállításnál kisebb helyet foglal és nem akad bele mindenbe.

Táska.
Jó minőségű, strapabíró anyagból készült egyszerű hord táska, nagy összetépő-zárazható fülekkel. A táska oldalát Giottos felirat díszíti és egy belső hosszú zseb teszi praktikussá. Egy picit lehetne kisebb, akkor is jó volna az állványra.

Vállpánt.
Egyszerű gyorsan felcsatolható és levehető kiegészítő. Több féle képen felapplikálható hasznos kis kiegészítő, állítható csattal, és csúszásgátló, vastagító (tehermegosztó) vállpánttal.

Összességében egy jó kis állványnak ígérkezik, természetesen kompromisszumokkal és itt-ott hiányokkal. Ha valaki kérdezné, igen első benyomás után ajánlanám másnak is. Ár, tudás illetve paraméterek függvényében egész jó vételnek (ajándéknak) bizonyult. Mivel ajándék volt árat nem írok keressetek rá :)